Prvi i kontrolni pregled specijalista otorinolaringologa

Otorinolaringološki pregled obuhvaća detaljnu analizu zdravstvenog stanja djeteta, prilagođenu individualnim potrebama svakog bolesnika. Specijalist otorinolaringolog će tijekom pregleda razgovarati s djetetom i roditeljima kako bi se utvrdili tegobe, trajanje i povijest bolesti.

Tijekom pregleda otorinolaringologa u Poliklinici Salvea obavit će se pregled ušiju pod kontrolom mikroskopa (ukoliko je potrebno čišćenje ušiju i evidentiranje nalaza u digitalnom obliku), pregled prednjeg dijela nosa, nosnih školjki i septuma (prednja rinoskopija), pregled usne šupljine i orofarinksa (orofaringoskopija) te palpacija čvorova vrata.

Rezervirajte pregled otorinolaringologa:

+385 1 3300 505 ili
+385 99 162 6579 ili

Fiberendoskopija nosa i grkljana

Fiberendoskopija se smatra “zlatnim standardom” u dijagnostici adenoidnih vegetacija, otežanog disanja, promuklosti, otežanog gutanja i nosnih opstrukcija kod djece.

Fiberendoskopija je neophodna pretraga za specifične smetnje u dječjoj dobi jer jedino tako kod djeteta možemo:

  • vizualizirati prohodnost stražnjeg dijela nosa,
  • utvrditi postojanje problema u području nosnog ždrijela,
  • pregledati bazu jezika i jezične tonzile,
  • utvrditi veličinu i smještaj adenoidnih vegetacija (tzv. „treći krajnik“),
  • utvrditi izgled i pomičnost glasnica.

Fiberendoskopija nam omogućuje preciznu dijagnostiku. Pretraga se obavlja kamerom koja nježno prolazi kroz nosnice putem ždrijela sve do nivoa glasnica, pružajući nam pogled na unutrašnje strukture dječjeg  grla i nosa.

Pretraga se može provoditi kod djece najranije dobi – već od rođenja. S obzirom da djeca ponekad osjećaju strah i neugodu prilikom pretrage, naš medicinski tim osigurat će da se dijete po dolasku u ambulantu i tijekom izvođenja osjeća ugodno, a moguće je da vam pritom društvo prave i omiljene igračke i plišanci.

Preporučuje se da se ovaj pregled izvodi na prazan želudac.

Kontaktirajte nas za više informacija i rezervaciju termina:

+385 1 3300 505 ili
+385 99 162 6579 ili

+385 1 3300 505 ili
+385 99 162 6579 ili

Timpanometrija

Timpanometrija se koristi kao metoda ispitivanja ventilacije srednjeg uha kod djece i novorođenčadi, onda kada postoji sumnja na specifične promjene u srednjem uhu. Timpanometrija je bezbolna i neinvazivna metoda mjerenja tlaka zraka u srednjem uhu uz preduvjet da dijete nema perforaciju ili oštećenje bubnjića te sekreciju iz uha. Ova pretraga pokazuje pokretljivost bubnjića, postojanje ili izostanak tekućine u srednjem uhu te prisutnosti ili odsutnosti kohleostapedijalnih refleksa.

Pregled se radi tako da se u uho djeteta postavlja mala sonda sa silikonskim čepićem koji je veličinom prilagođen zvukovodu djeteta. Kroz sondu u zvukovod prolazi blagi pritisak, a dobivena krivulja pokazuje tlak u srednjem uhu.

Kontaktirajte nas!

+385 1 3300 505 ili
+385 99 162 6579 ili

Mikroskopska toaleta ušiju

Sigurno vam je poznato da čišćenje ušiju štapićima može prouzročiti više štete nego koristi. Pri čišćenju dječjih ušiju štapićima cerumen ili ušni vosak često se potisne dublje u zvukovod što može dovesti do začepljena uha. Zato stručnjaci savjetuju da se čišćenje ušiju prepusti specijalistima otorinolaringolozima. To je posebice važno u slučaju da dijete pati od učestalih upala.

Mikroskopska toaleta ušiju dostupna vam je u Poliklinici Salvea. Postupak se provodi onda kada je potrebno očistiti uho, ali je često neizostavan i kao priprema za pregled ušiju djeteta.

Mikroskopska toaleta ušiju provodi se prije određenih pretraga kako bi olakšala dijagnostiku, jer je kod djece potrebno vizualizirati barem ¾ bubnjića da bi se sa sigurnošću postavila dijagnoza (npr. kod akutne upale uha).

Postupak se najčešće izvodi uz pomoć spreja za otapanje cerumena. Nakon što cerumen omekša, koriste se aspiracijske pumpice koje bezbolno očiste uši pod kontrolom mikroskopa s većim povećanjem.

Zainteresirani ste za ovaj postupak? Javite nam se!

+385 1 3300 505 ili
+385 99 162 6579 ili

+385 1 3300 505 ili
+385 99 162 6579 ili

Frenulotomija (incizija frenuluma jezika)

Kratka podjezična resica ili skraćeni frenulum kod novorođenčadi i dojenčadi može dovesti do otežanog hranjenja. Poteškoće s hranjenjem nisu neugodne samo za dijete, već mogu biti bolne i frustrirajuće za majku.

Kako bi pomogli djetetu, u Poliklinici Salvea dostupna vam je usluga incizije frenuluma.

Kod djeteta koje ima poremećaj u hranjenju uvjetovan kratkim frenulumom potrebno je zahvat učiniti što prije.

Zahvat se obično provodi bez lokalne anestezije kao brza incizija vezivnog tkiva, a sam oporavak je vrlo brz tako da će dijete bez problema moći jesti već nakon nekoliko sati.

Kontaktirajte nas za više informacija i rezervaciju termina:

+385 1 3300 505 ili
+385 99 162 6579 ili

Bris uha/ždrijela/nosa

Kod bolnog grla, problema s disanjem ili sumnje na infekciju uha moguće je napraviti bris uha, ždrijela ili nosa.

Radi se o neinvazivnom postupku kojim se sadržaj prikupljen na sterilnom vatenom štapiću šalje na mikrobiološku analizu. Utvrđivanje prisutnosti bakterija izuzetno je bitno radi pravilnog i pravodobnog propisivanja antibiotika, ali i sprečavanja stvaranje rezistencije na antibiotike ukoliko oni nisu potrebni. Bris uha, ždrijela i nosa ima poseban značaj kod infekcija koje ne reagiraju na empirijske antibiotike i/ili zahtijevaju promjenu antibiotika.

Dogovorite bris grla/ždrijela/nosa:

+385 1 3300 505 ili
+385 99 162 6579 ili

+385 1 3300 505 ili
+385 99 162 6579 ili